Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:35377 kpl

Koirahieronta - mitä, miksi ja kenelle?

 

063.jpg064.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onko koirasi suorituskyky heikentynyt? Alkaako vanhuskoiran askel painaa? Tahdotko tarjota rakkaalle ystävällesi rentouttavan hemmotteluhetken? Koirahieronnasta löytyy apu monenlaiseen vaivaan.

Jokainen varmasti tietää miten tukala olo on, kun niska-hartiaseutu on jumissa tai selkää kiristää. Koira voi kärsiä aivan samoista ongelmista. Säännöllisellä lihashuollolla voidaan parantaa koiran suorituskykyä, helpottaa kipua ja ennaltaehkäistä ongelmia. Hieronta ei ole pelkästään aktiivisesti harrastavien koirien etuoikeus, vaan kaikki koirat hyötyvät siitä.

Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja imunestekiertoa. Se auttaa myös pitämään lihakset joustavina ja kimmoisina, jolloin alttius tapaturmiin on pienempi. Fyysisten vaikutusten lisäksi hieronta vaikuttaa positiivisesti myös koiran psyykeen, sillä hoidon aikana erittyy rauhoittavia ja mielihyvää lisääviä hormoneja. Hieronta on siis oivallinen hoitomuoto esimerkiksi herkästi stressaaville koirille.

Aina koiraa ei kuitenkaan voida hieroa. Vasta-aiheita ovat esimerkiksi tulehdukset, akuutit traumat, ulkoloiset sekä syöpä. Myöskään tiineitä koiria ei hierota. Mikäli koiralla on juoksu, valeraskaus, sydänvika tai lääkekuuri meneillään, katsotaan tilanne tapauskohtaisesti.

Harrastavat haukut

Hierontaa on hyvä käyttää mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevänä hoitona muun lihashuollon yhteydessä. Erityisesti aktiivisesti harrastavien ja kovassa käytössä olevien koirien lihashuoltoon kannattaa panostaa, sillä näin parannetaan koiran suorituskykyä, pidennetään sen käyttöikää ja minimoidaan rasituksesta johtuvien vammojen syntyä. Terve, hyvinvoiva ja rento koira liikkuu puhtaasti vapain askelin, joten hieronta on hyödyksi myös paljon näyttelyitä kiertäville koirille. Hyvin huollettu koira toimii niin kisakentillä kuin kotonakin!

Vanhukset vetreiksi

Sydäntäni lähellä ovat erityisesti vanhat koirat. Ikääntyminen tuo usein mukanaan kivuliaita tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, kuten nivelrikkoa. Kipu saa koiran käyttämään kehoaan epätasapainoisesti, jolloin lihaksisto kuormittuu väärin, rasittuu ja jumiutuu. Tämä lisää kipua ja noidankehä on valmis. Vastoin yleistä luuloa jäykkyys, kömpelyys tai haluttomuus liikkua ei ole normaalia iäkkäälläkään koiralla.

Kuntoutuksella ketteräksi

Traumojen ja leikkausten jälkeen koira toipuu ja paranee nopeammin kuntoutuksen avulla. Kuntoutus on aina tapauskohtaista ja se toteutetaan yhdessä omistajan kanssa. Hieronnan ja tukihoitojen lisäksi tärkeä osa on erilaisilla harjoitteilla, jotka vahvistavat ja palauttavat koiran lihaskuntoa, motoriikkaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Harjoitteista hyötyvät myös terveet koirat. Kuntoutustapauksissa toimin mielelläni yhteistyössä koiraasi hoitavan eläinlääkärin ja mahdollisen eläinfysioterapeutin kanssa.

Pienilläkin tapaturmilla saattaa olla pitkäkestoisia seurauksia, jotka eivät välttämättä ole heti silmin havaittavissa. Putoamiset agilityesteeltä, törmäykset koirakaverin kanssa tai kompastelut kovasta vauhdista saattavat aiheuttaa vammoja. Koira voi ontua hetken ja olla taas normaali, mutta ajan kuluessa se saattaa alkaa oirehtia. Siksi kannattaa tarkistuttaa koira ammattilaisella loukkaantumisten jälkeen.